#TUTORIAL : cara nak printscreen

Assalamualaikum..
k..mlm ni CikMisi nak buat 1st tutorial dari CikMisi iaitu cara nak printscreen..
okeh...mmg CikMisi baru lg dlm dunia berblogging ni tp x slhkan kalau CikMisi nk share ilmu yg CikMisi blajaq dr tutorial blogger2 lain...
tutorial ni actually khas untuk PinkUmmi...kalau blogger lain nk ushar skali pun dialu2kan...

ni sebagai contoh..CikMisi nak printscreen kan page di bwh ni..firstly, tengok keyboard masing2...nmpak x yg CikMisi bulatkan tu.... keypad itulah yg perlu digunakan utk printscreen nih...okey...ni gambaq yg lebih jelas...
kita kena tekan keypad'Fn' & 'PrtSc SysRq' dgn serentak untuk printscreen...lebih kurang mcm kita COPY la......

lepas tu buka program ' PAINT ' .... semua org mesti adakan dlm lappy masing2...
macam gambaq yg bawah ni...kalau tak pandai buka jugak CikMisi tak tau la nk kata pa...hihi
k...ni gambaran bila dh buka ek...

okey...now ' PASTE ' kat situ....jadilah mcm gmbaq bwh ni..
okeyh...lepas tu boleh la SAVE........
untuk permintaan dari PinkUmmi, akak PinkUmmi nak minta cara nk copy result Random.org..
guna step yg sama mcm atas pastu ikut step yg ni lak...
k..amek ' CROP ' , select bahagian yg nk dicrop..contoh gambaq hat bwh ni...pastu crop la...
jadi la mcm ni...lepas tu blh save......end....dh dpt mcm yg PinkUmmi nak kan...

Okey, seriesly memang susah nak buat tutorial….patutla blogger yg rajin buat tutorial amat kecewa dengan orang yg suka copy paste je tutorial then buat2 mcm dia yg buat tutorial…..kesimpulannya di sini, sapa yg nk share tutorial ni di blog dia mai la minta izin dari CikMisi naaaa…


........................

beli hadiah untuk hari IBU di sini


p/s: Klik la IKLAN BEST di SINI



2 nasihat diberikan:

missina said...

aii cik misi,,,akak misi ni nak mintk share bleh,,tq,,just save tuk pengetahuan,,

Cik Misi said...

@missina sila..sila...hehehe