Selepas 2 minggu......

Assalamualaikum

Ok. Entry ni sambungan dari entry sebelum ni..


Sepanjang 2 minggu yg dilalui, CikMisi mmg lupakan pasal blighted ovum tu.. CikMisi yakin je baby ada dlm rahim ni. Berserah kpd Allah swt. Banyakkan berdoa.

dh sampai tarikh appointment, CikMisi pun p je la. Masa tu 10weeks la kiranya.
Masuk je blk doktor, yg ni doktor lain plk yg scan.. dia pon suh baring nk scan. Sambil dok menenangkan perasaan CikMisi ni.
dia letak alat scan tu kt perut CikMisi then terus je nampak si comel tu menari2 kt dlm.. =D
Alhamdullillah. Syukur, dh nmpk heartbeat si comel tu..


Alhamdullillah. Ikut scan 9weeks4days. Tp doktor ckp xpela, ikut je duedate dari tarikh last period tu. Lg pun beza 2 hari je. =D

Masa ni hati riang ria je rasa.. Rasa syukur sgt2 bila doa2 orang terdekat dimakbulkan.

Alhamdullillah.

#mypregnancyjourney
#babyfn

***

Kanduganku diSuspek Blighted Ovum

Assalamualaikum

Selamat Pagi.

Cik Misi just nk share kisah didiagnos blighted ovum semasa 1st scan kt Klinik Kesihatan. Masa tu kandungan 8weeks. Masa scan mmg nampak kantung & dot kecik je. Heartbeat janin xda :'( normal mmg dh dpt detect doktor ckp. Gambar scan CikMisi kt bawah ni..



Ok. Mostly mesti ramai kan yg x tahu blighted ovum tu apa kan. Yes! CikMisi ngaku CikMisi pon bluur jgk masa doktor ckp tu.. 
Terus CikMisi tanya doktor apa maksudnya??
Doktor tu ckp blighted ovum ni umpama ada kantung sahaja but xda janin/baby.

Blh baca link kat bawah utk lg jelas tentang blighted ovum.


Masa tu Ya Allah, tersentap jgk CikMisi :'(
husband kt sebelah cool je..
Airmata ni tahan jee dari menitis dpn doktor tu tp nasib jugak la doktor tu pandai psycho blk CikMisi. Ha Ha

CikMisi tanya lg doktor tu, kalau betul blighted ovum macam mana????
doktor tu ckp kantung akan keluar sendiri/gugur atau kena lalui prosedur D&C/cuci rahim.. MasyaAllah.. lagi sedih bila dgr camtu.. :'(

Then, doktor bg appt lagi 2 minggu utk dia scan balik & comfirmkan mcm mana. Masa tu redha ja la dgn ketentuanNYA.

On the way blk, banjir la keta. Husband CikMisi cool je la dia, dia ckp dia rasa baby ada ja cuma malu nk tunjuk dpn doktor td -.-

Ok.. cerita bersambung di entry seterusnya..

***


Kehadiran ORANG BARU ~baby2015~

Assalamualaikum..

Alhamdullillah diberi kesempatan untuk mengupdate kembali blog CikMisi nih.
Entry sebelum ni dipadam atas sebab2 tertentu... giituuuu.. =P

Alhamdullillah. Alhamdullillah. Alhamdullillah.
Selama lebih kurang SETAHUN 6 BULAN CikMisi berkahwin & now CikMisi & suami tercinta bakal menerima kehadiran orang baru dalam hidup kami..
Alhamdullillah. 
CikMisi rasa bersyukur sgt diberi peluang olehNya utk menjaga Amanah yg Allah swt bagi nih.

Selama setahun lebih menunggu ni actually kami berdua xda lah mcm lama sgt menunggu.
hari2 rasa mcm baru kahwin ja..
so, hari2 yg dilalui actually kami jarang sgt laaaa buka cerita nak anak nii..
bukan sebab xnak tp kami tau perancangan Allah swt tu kan lebih indah.. hehe
cuma bila tgk baby2 comel tu je la emosi mcm trganggu sikit..haha
tapi Alhamdullillah suami pujuk 2 saat ja lps tu emosi stabil blk.. kah3

Alhamdullillah jgk, CikMisi rasa syukur sgt kurniaan Allah swt ni hadir dgn naturalnya....
means, CikMisi xda p jumpa doktor & xdalah p berubat kt bidan ke..
cuma apa yg CikMisi amalkan..

1) Minum Harum Malam. Ni mmg minum main2.. sat minum sat x minum.. 
2) November : Minum air buah zuriat. Adala kot 3 hari minum lps tu x minum dh. sbb CikMisi ni payah beno nak compliant nii..
3) Start cycle period yg terakhir ni CikMisi amalkan pakai corset Premium Beautiful. Salah satu fungsi corset ni kan memperbetulkan kedudukan rahim kita ;)
4) Amalkan pemakaian Stokin VKEN (blh google) fungsi utk melancarkan peredaran darah.
5) Amalkan mencatat Basal Body Temperature (BBT) & strip OPK. - Actually kaedah ini lah yg sgt2 membantu CikMisi, di mana period CikMisi ni irregular. So hari2 lah catat suhu badan. Hari2 lah cek OPK (utk detect ovulasi). so kat sini sapa MALAS jgn harap lah nk jmpa ovulasi tu.

Inilah OPK yg CikMisi buat.. Nampak double line yg terang tu.. 27Jan & 28Jan.. di situlah Ovulasi yg berlaku.. 

Masa dpt detect Ovulasi ni pun gembiranya hati tu hanya Tuhan je yg tau.. yela, means CikMisi ni subur laaa kan... =P
start je lps Ovulasi tu CikMisi pun kira lah DPO(day post ovulation) sbbnya bila hari DPO14 kita dh blh cek UPT(Urine Pregnancy Test)

tapi DPO10 & DPO11 dh tergedik2 buat UPT dh.

Memang kabur la kaan... sapa yg mata tajam mmg nampak.. masa ni berharap la jgk 50:50. takut jgk faint line jee..

Then, DPO13 & DPO14 repeat lg tapi guna OPK strips sbb stok UPT dh habis. Ada info ckp strip OPK blh jgk detect pregnancy.. CikMisi pun try je laa...


tengok2 double line sama terang jeee, apa lagi.. hati dh berbunga2.. tp ada jgk org ckp x accurate sgt guna OPK utk detect pregnancy.. so, harapan tu CikMisi kurangkan laaa sikit...
Malam DPO14 tu jgk CikMisi ajak husband g beli UPT.. haha
punya laaa x sabaqnya nk tau result sebenaqnya...

daaaan.......


Alhamdullillah... Alhamdullillah.. Alhamdullillah..

Doakan CikMisi & kandugan CikMisi sihat2 tau..
Untung2 dapat twinS mana tau... hehe

ok la.. panjang plk entry ni haa... hehe
ada masa CikMisi update lg.. :*

***