7 tips penggunaan ubat yg betul

Assalamualaikum..

lani CikMisi nk share kt hampa 7 tips penggunaan ubat yg betul di kalangan kanak2..
kalau sebut ubat ni kan comfom budak2 kecik dah nangis meraung2 bagai n lari xnak makan ubat kan...
CikMisi ingat lg masa kecik2 punya la susah CikMisi nk mkn ubat sampai kena pcit hidung ngan mama CikMisi... dulu ingat mama ni tak sayang CikMisi sbb slalu paksa mkn ubat time x sihat..tp lani dh tau la betapa sayangnya seorang mama terhadap anaknya.. =.=

jom baca tips2 ni..

1. Ibu bapa haruslah ambil tahu semua ubat yg diberikan
- Cthnya: tanya doktor ubat yg doktor bg tu nama pe? utk sakit pe? nk mkn cmna? time bila nk makan? sukatan macam mana?
-kenapa perlu amek tau semua ni.. supaya ibu bapa tak bagi ubat yg salah la kt anak2... BAHAYA

2. Gunakan penyukat ubat yg betul
-Cth mcm kat bawah ni la... jgn la bg anak minum guna cawan yg dok minum air kat rumah tu kan... mana da sukatan kan...nnt kalau terlebih sukatan BAHAYA



3. Baca & fahami label ubat
-kalau tak faham boleh tanya doktor / cikmisi :)

4. Jangan kongsi ubat - ubatan
-ha...ni la yg selalu ibubapa buat kan..kenapa? sbb mls nk p amek kt klinik kan...ooh...please la ibubapa, don't ever2 do like that.. kenapa? sukatan utk budak2 berbeza sbb doktor kira sukatan guna berat badan tau.. nnt kalau ibu bapa bagi je ikut sukatan kanak2 lain kan BAHAYA..

5. Tumpukan perhatian kepada arahan Pegawai Farmasi ketika mengambil ubat
-dengar betul2 arahan peg. farmasi tu... tak tau tanya je.. jangan MALU nk bertanya apa yg kita tak faham...

6. Pastikan ubat disimpan di tempat yg betul dan jauhi daripada kanak2
-kenapa? ubat kanak2 kan warnanya menarik..budak2 bkn tau pape pun kan... nnt kalau ubat tu sedap sgt mau sebotol jugak budak tu telan kalau tak simpan elok2... kan BAHAYA...

7. Maklumkan kepada doktor / peg farmasi jika anak anda mempunyai alahan ubat...
-cth bila anak anda mkn ubat pastu naik ruam2 ke....cepat2 stop makan ubat tu dan bawa jumpa doktor...lepas tu kalau nk ambil ubat lagi bagitahu doktor tentang alahan tu..selalunya doktor akan bg satu surat pengesahan alahan..so senang la bila nk ambil ubat tunjukkan ja surat tu..<utk yg ada alahan je la...


***




8 nasihat diberikan:

Ali and TheBlogg said...

erkkkk....gua nak mkn Obat pom takot nih cik MC...huhu:D

S..U..D..@..I..S said...

terimakasih cikmisi bg panduan berguna nih..keja kat hospital mana.. nak kenai kot2 senang nak p amik ubat....

Ain Dzaya said...

terima kasih misi...lepas nie kene ikut step nie makn ubat..kene dgr cakap misi taw!



"Kenapa akak pakai niqab?".

Cik Misi said...

@Ali and TheBlogg hehe..klu dh x chat tu kna la mkn ubat kan...tmbh2 klu antibiotik, kena habiskan tau takot nnt antibodi bdn x ckup nk lwn pykit...

Cik Misi said...

@S..U..D..@..I..S ssama... CikMisi skrg ni tgh tnggu nak tau tempat posting.. bru je abes study dis thn lpas... :)

Cik Misi said...

@Ain Dzaya Ssama... :) betul tu... nnt cpt la sihat... kan... :):):)

C'Jai said...

info berguna...anak c'jai susah betul nk makan ubat...haish...!

mama aini said...

Thanks atas info2 ni.. :)