Resepi Kek Coklat Cik Misi

Assalamualaikum....
Setelah lama mndiamkan diri..Hari Sabtu yg indah ni CikMisi mmbuka tirai blog ni setelah lama dibiaqkan berabuk...hihi

harini CikMisi nk kongsi Resepi Kek Coklat CikMisi...
Ni Kek Coklat yg dibakar ok - harap maklum -

Bahan - bahan :
250gm Tepung gandum
50gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
half sudu teh serbuk soda
(bahan diatas diayak sekali)
secubit garam
190gm mentega ( CikMisi guna buttercup )
300gm gula halus
1 stengah sudu esen vanila
4 biji telur
250ml air sejuk

Bahan untuk topping:
50gm serbuk koko
125ml air
1 cawan susu cair
200gm gula
half sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
2 biji kuning telur
60gm tepung jagung
60gm mentega

Jom tengok cara2 nak buat..

p/s: nak buat kek ni kena adun 1 pusingan je tau..jgn nk suka hati kejap clockwise kejap anticlockwise...nanti tumbesaran kek terbantut...

1) Gaul kan mentega ngan gula sampai sebati..
guna buttercup tau... sgt sedap kalau buat kek.... (PROMOTE) hihi
macam pic bawah ni.. dh sebati kan...
pastu masukkan telur 1 demi 1..
(elakkan pecah telur terus ke mangkuk adunan coz mana tau rezeki x baik dapat telur bsuk ke)
agak2 dh sebati masukkan esen vanila
(Sukat guna sudu tau..CikMisi malas nk sukat guna sudu..hehe)
then, masukkan serbuk koko..
nampak dh cun tu kan..
Masukkan tepung k..... masukkan sikit2 tau.. jgn la hampa p letak 250gm sekaligus...nnt x larat nk pukui kot...
pastu dh sebati masukkan dlm bekas yg sesuai n bakar pada suhu 180O selama 45minit.

sementara tunggu nak masak tu kan..meh kita wat topping...

nak buat topping ni jangan masak atas api tau....just masukkan bahan2 topping tu dalam periuk kecik pastu rendam periuk yg ada bahan2 tu dlm air yang sedang dipanaskan (periuk lain)... faham tak?? hihi
tepung jagung kena bancuh dengan 125ml air k..pastu baru cmpurkan dengan bahan2 kat ats.
bila kek dh masak tunggu 15 minit dulu..biar kek tu menghirup udara yg segar dulu...hihi
then...
simbahkan toping tu suka hati hampa....pastu blh la kalau nk hias dengan bunga ke daun ke..

-SIAP-

6 nasihat diberikan:

Nur Syazana Mohammed Sani said...

yum ! yum ! mao cuba :DD

http://syazanasani.com

Cik Azizah said...

wah menarik ni...rajinnya cik misi buat kek! compom sedap ni..

ayu zan said...

nice..i'll try..biasa buat kukus punya..

ArulchelseA said...

pandai cik misi buat kek.. cam sedap je..nk skit..

Cik Misi said...

@Syazana : hehe..bole cuba........cedap ni...

@Cik Jijah : hehehe.....rajin pon sbb dipaksa oleh adik2....

@Ayu zan : kukus punya x pandai lg...nk blaja gak...

@Arul : besa2 je nih..... blh la kalau nk makan...x pro lg pon...

MaMa AiNi said...

assalam cik misi..lama menghilang..tetiba keluar dgn kek coklat..mama rindu cik misi..he2x..pandai cik misi buat kek ya..mesti sedap tu !!..nanti mama try buat kek ikut resepi cik misi ni..dan slm syawal ke20 dr mama buat cik misi..