7 tips penggunaan ubat yg betul

Assalamualaikum..

lani CikMisi nk share kt hampa 7 tips penggunaan ubat yg betul di kalangan kanak2..
kalau sebut ubat ni kan comfom budak2 kecik dah nangis meraung2 bagai n lari xnak makan ubat kan...
CikMisi ingat lg masa kecik2 punya la susah CikMisi nk mkn ubat sampai kena pcit hidung ngan mama CikMisi... dulu ingat mama ni tak sayang CikMisi sbb slalu paksa mkn ubat time x sihat..tp lani dh tau la betapa sayangnya seorang mama terhadap anaknya.. =.=

jom baca tips2 ni..

1. Ibu bapa haruslah ambil tahu semua ubat yg diberikan
- Cthnya: tanya doktor ubat yg doktor bg tu nama pe? utk sakit pe? nk mkn cmna? time bila nk makan? sukatan macam mana?
-kenapa perlu amek tau semua ni.. supaya ibu bapa tak bagi ubat yg salah la kt anak2... BAHAYA

2. Gunakan penyukat ubat yg betul
-Cth mcm kat bawah ni la... jgn la bg anak minum guna cawan yg dok minum air kat rumah tu kan... mana da sukatan kan...nnt kalau terlebih sukatan BAHAYA



3. Baca & fahami label ubat
-kalau tak faham boleh tanya doktor / cikmisi :)

4. Jangan kongsi ubat - ubatan
-ha...ni la yg selalu ibubapa buat kan..kenapa? sbb mls nk p amek kt klinik kan...ooh...please la ibubapa, don't ever2 do like that.. kenapa? sukatan utk budak2 berbeza sbb doktor kira sukatan guna berat badan tau.. nnt kalau ibu bapa bagi je ikut sukatan kanak2 lain kan BAHAYA..

5. Tumpukan perhatian kepada arahan Pegawai Farmasi ketika mengambil ubat
-dengar betul2 arahan peg. farmasi tu... tak tau tanya je.. jangan MALU nk bertanya apa yg kita tak faham...

6. Pastikan ubat disimpan di tempat yg betul dan jauhi daripada kanak2
-kenapa? ubat kanak2 kan warnanya menarik..budak2 bkn tau pape pun kan... nnt kalau ubat tu sedap sgt mau sebotol jugak budak tu telan kalau tak simpan elok2... kan BAHAYA...

7. Maklumkan kepada doktor / peg farmasi jika anak anda mempunyai alahan ubat...
-cth bila anak anda mkn ubat pastu naik ruam2 ke....cepat2 stop makan ubat tu dan bawa jumpa doktor...lepas tu kalau nk ambil ubat lagi bagitahu doktor tentang alahan tu..selalunya doktor akan bg satu surat pengesahan alahan..so senang la bila nk ambil ubat tunjukkan ja surat tu..<utk yg ada alahan je la...


***




CAR : Overview The new Prius and the all-new PRIUS c

Assalamualaikum...

guys!! thats for y0u...
The new Prius and the all-new PRIUS c from Hybrid Synergy Drive TOYOTA
fuuuuy000000.....


PRIUS c

PRIUS c
From RM97,000

Prius

Prius
From RM139,900


Lets Book ur test drive NOW here


***

Jom daftar keahlian KWSP!

Assalamualaikum
 Selamat pagi....
kenapa cikmisi dok sibuk promote KWSP nih?? hehe
sementara tunggu nk dpt keja ni kan, senior cikmisi pesan suh p dftr kwsp siap2..
Alhamdullillah..dh setel..
dh dpt surat & no ahli... :)



Nombor Ahli KWSP tuan/puan telah sah utk digunakan... :)
Macam mana nk dftr?
Senang je, p pjbat KWSP nnt deorang akn bg 1 borang/boleh download kat SINI..
pastu sediakan 1 salinan IC kita..
then, tnggu surat utk pngesahan no ahli KWSP...

utk maklumat lanjut boleh klik SINI

______________________________________

Apakah faedah yg anda akan perolehi dari KWSP?
antaranya:
Dividen, Insentif cukai, Faedah persaraan
klik SINI utk maklumat yg lebih jelas..

______________________________________

Bagaimana caruman anda dibayar??
klik SINI

___________________________________


Pejabat KWSP
» Ibu Pejabat
» Wilayah Persekutuan
» Selangor
» Negeri Sembilan
» Melaka
» Johor
» Perak
» Pulau Pinang
» Kedah
» Perlis
» Pahang
» Terengganu
» Kelantan
» Sabah
» Sarawak
» Institut KWSP




***


hEpy Engagement rumet!!

Assalamualaikum...

sgt lama cikmisi x update blog...dh tau kan nape...hehe
mmg bnyk story nk mory kt blog nih...tp ditangguh-tangguh ats mslh teknikal yg xdpt diselamatkan...
mlm ni nk story sal rumeet kat kolej dulu.... 2 taun stengah berumet dgn rumet tercyg ni-ELYNA-
mkn minum tidoq shopim merempit sntiasa bersama2..
urrfff....rindunye saat tu...=.='
skrg masing2 dh berjauh... cikmisi di utara..dia di selatan.. :'(
dan @24Januari2012 dia dh slmt bertunang dengan encik syg beliau ~ en.akmal... juga bkl stafnes...
untung la dia nnt dpt asben 1 profesion... haruslah dua2 memahami dgn keja masing2 kan..
sedih jugak x dpt p.... sbb jauh sgt...klu dh keja blh la p jgk kan...
xpe..InsyaAllah..Mjlis nikah nnt aq p k klu xda aral.. ;)

ok...meh layan piC yg cikmisi amek dgn izin tuannya dari FB beliau... hehe
Sesi menyarung cincin :)

muka excited tuh dh jd tunang en.akmal..




berserinya muka hang...seyes...cun dowh! i like!

sweetcouple forever yeeaaah!

ok, lastly aq harap korang bahagia hingga ke jinjang pelamin ok!
lepas tu dpt anak2 yg comel2 mcm ampa dua... :)
jgn gaduh2 tau...

***

MATI HIDUP semula

Assalamualaikum...

=.=
huuush...tajuk nk gempak je kan...
MATI HIDUP semula...
oooh....dats my lappy.... sblum ni adaptor leptop CikMisi wat hal...pinjam adaptor org..pun x leh pakai....
tersgt lah stress ok...laptop xleh on..
oleh yg dmikian maka x blh la nk berFB dgn puasnya sbb guna henfon ja, x blh nk berBLOG kan...
sgt lama x update blog...tgk entry la kan... utk bln FEB 2012 mmg x wujud lgsung entry.. huhu
skrg dh beli adaptor baru.....made in CHINA punya.. hehe..asal boleh guna kan...

ok..pasni dh blh update entry bnyk2... weee~~

tetiba tringat memory @genting.. :)

***