Selamat Menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak

⁀‵⁀) ✫ ✫ ✫.
`⋎´✫¸.•°*”˜˜”*°•✫
..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
☻/ღ˚ •。* ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。* °♥ ˚ • ★ *˚ .ღ 。
/▌*˛˚ღ •˚ SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK ˚ ✰* ★
/ \ ˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ 。✰˚* ˚

Sempena bulan Ramadhan yg bakal tiba..CikMisi nak minta maaf if CikMisi ada terlanjur kata, terlajak bicara, terover action, tertouching sana sini... CikMisi minta maaf la ye......
Puasa nnt kita mangun awai k mkn soq......
.............

Nikmatnya BerSama Kapal Stim D'Manggis

Assalamualaikum..
fuuuuuh...fuuuh....tu dia berabuk aiiih blog ni.... lama sgt x hapdate......
ok..ok..nk apdate la ni.....

ok...tajuk tazkirah CikMisi pada minggu ini ialah

haaa.... sapa tau?? sapa tau??
xtau kapal stim tu apa??
org putih ckp stimboat la...........
mcm hat bwh ni.........
ni la kapal stim D'Manggis..........

(gambaq amek kat abg google...ahhhhaak)

xtau kat mana??
ok... CikMisi bg plan..naaah.....hambek kau......

(gambaq amek kat abg google gak...ahhhhaak)

D'Manggis ni kat kuala kuang.... dengaq kata x sampai setaun lg restoran nih..kira xckup umoq g la......haha

CikMisi mmg plan lama dh nk p sini sbb tgk gmbaq Along p sambut beday Kaklong kat situ...teringin woooh...terus ajak bodyguard CikMisi sbb dia mmg terer la kalau bab mkn ni..
bebaloi aah p dok stim kat situ...eh...awat pelik ja ayt aq nih?
bebaloi aah p mkn kapai stim kat situ... dia kira ikut kpala...
sorang DEWASA RM20, KANAK2 RM10..
nk pelahap apa pelahap la...jgn mkn kapai dia ja...haha

CikMisi p 6 0rg termasuk CikMisi... jadi semua skali RM120... fuuuuh bnyk jgk nooh..... kaya la tokey D'Manggis.....

Entry ni mmg CikMisi nk sumbat gambaq ja sbb mls nk mrepek x ktahuan hala....haha

-nak habaq siap2..gambaq time mkn mmg xdak sbb suma pakat kebuloq thp cipan nk mati dh....haha-

tengoook... eksited giler nk masak uuuh......
mmg CikMisi lah yg paling eksited.. haha
masak jgn x masak..
CikMisi lg aan.... haaaiiiish... bla masa dok candid xtau la depa ni...
okeh... muka ni lg... ni tme mkn aiskrem....
penuh uuuh aiskrim sbb amek suma perisa...haha
tamak betuuii... bayaq oke! haha
oouh...rumate CikMisi di sana sedang menikmati segala mknn yg ada....
yg dok pegang nfon tu nama dia Zaza... nma glemer... hihi...
oooh Zaza kenapa mulut kamoo begitu..........
yeeeaay...ada gak gambaq berjemaah... =)
dr kiri ( elyna, mira, syira, cikmisi & zaza )
tengok meja uuh.... licin habeh mknan yg ada...
tingai ikan bakaq sekoq xdak sapa nk mkn dh......
Muka Syira x puas ati ja sbb CikMisi dok mkn x brenti lg..haha
ok......ckp ja la nk amek gambaq skali kan....haha...
ni kembaq CikMisi... ada org ckp muka sama...
tp jgn tnya psai pa hdung CikMisi kembang....!
yg tudung pepel tu org Langkawi... sapa nk order cekelat blh order kat dia..
muraaaaaaaaahh......
Rumet CikMisi yg sgt eksited bila dpt mkn aiskrem....
amboooii...sonok ang nooh.......
kami rumet sejati... peace yaw! jgn jeles....... hehe

ok...dh abeh dh cerita Nikmatnya Bersama Kapal Stim D'Manggis...

baibai....

gambaq bergedik dgn rumet dlm keta.....
layaaaaaannn....zzzzzzzzz


..............

Adik Beradik Sengal


Assalamualaikum...
CikMisi nak cerita sal adik beradik CikMisi kt kolej lah...
sapa nak tau baca la, sapa xmau sila klik button X dengan segera..haha
k..ni la keluarga bahagia CikMisi kat sini....
yg dok sengeh kat blkg tu Along... CikMisi angah, hat tepi belah kanan tu Acik n yg tgh2 uh Adik...
weeee.... 1 hepy family oke..... sharing is caring gitu ah..haha
haa....gmbaq hat ats tu masa kami sama2 dok koir...masa ni sem4..kira gambaq taun 2010 ah ni...masa ni nyanyi lagu bunyi gitar...pheeeeeu mmg besh r....dpt no 2! senior dpt no 1! mmg adat senior yg akn menang..
haha...kami memang pakat sengal...
gambaq ni masa tgok show tarian kot...xingat dh la sbb umoq makin dok tua, ingatan kurang sikit la..ngeeeeh!
hihi...bahagia x kami??
eh...eh...baru perasan gambaq ni mcm sweet ja kan....haha
Along mmg suka kaler ijau...kalau blh uniform pun nk hijau....hehe
ni masa malam penutup Nursing week 2010...
tema kena pakai mask...ingat nk balun mask kt wad ja tp cam x bes la plak kan...so, we all beli la mask yg berbulu2 tu...kira mask yg dh baligh la...oooops!
fuuuh, ssh betul nk amek gambaq skali sbb Along ni artis..ramai sgt org nk bergmbaq ngan dia...kami adik beradik pun kena tnggu turn..haiiish....
aaar...gambaq yg sensored tu gambaq Acik....terpaksa diprivasi ats sbb2 yg munasarawak..eh...munasabah....hehee
haa.....gambaq ni masa CikMisi masuk acra cari cekelat dlm tepung...
Muka cam pa g kan..dh la berconteng sana sini...
Angah & Along ja yg join...Acik & Adik tukang sorak kt tepi..haha
pheeeeeeu....masa ni mmg lobang idung dipenuhi ngan tepung la...huuui
Along nmpak mcm tokwan dh sbb beruban abeh rambut dia..haha
Ni mmg gambaq sengal yg paling HOTZ....
tgk la Along & Acik wat sengal....
blh plk kan main tukaq2 kasut....layaaan ja.....haha

Rindu saat bersama ngan adik beradik sengal ni...tp skrg masing2 dh bzy...

tmbh2 Along skrg dh jd PM kls kami..hehe
tp...Along baik je kan ngan kami walaupun dlm hati ada taman bunga terbesau di lubuk hati..hehe
Kami slalu doakan kebahagiaan Along... Bukan Kebahagiaan dlm Perpisahan lg kan...hihi
Angah???
sibuk bebelog je lah ni...hihi
Acik??
sibuk pe ntah..... tp kalau nak makan laksa mesti Acik jumpa Angah kan?
ayat dia
"angaaaaaaaah.......angah p kedai laksa daaaaak? kalau p toloooong beliiii sat"
kalau x beli teriaaak baik punya..haha
Adik??
adik rumate angah... so, kami mmg slalu bersama la... kalau xdak adik sapa nk gerak Angah bangun tidoq kan....hehehe

Ada org ckp muka Angah came ngan muka Acik???
ce tgk sama tang mana??
macam x percaya dh nak jadi Staff Nurse...
moga2 kami suma berjaya jd SN yg BEST!

ILMU : International Council Of Nurses Codes of Ethics

International Council Of Nurses Codes of Ethics

Merangkumi 5 Element Utama

i- Jururawat dan Orang ( Nurses and People )
  • t/jwb profesional j/rwt ialah utk memberi jagaan perawatan kpd org lain.
  • Semasa memberi penjagaan, jururawat menghormati hak - hak manusia, nilai, adat&kepercayaan rohani seseorg individu, keluarga & masyarakat.
  • Jururawat memberi penerangan yg mencukupi kpd pesakit supaya pesakit dpt memberi kebenaran tentang penjagaan & membuat pilihan rawatan.
  • Jururawat mengekalkan kerahsiaan pesakit dan berkongsi maklumat ini dengan org yg berkaitan/dibenarkan sahaja.
  • Jururawat menjlnkan tugasan/mengambil tindakan utk meningkatkan keperluan masyarakat.
  • Jururawat juga bertanggungjawab utk menentukan suasana yg selamat. Cth: Elak pencemaran dan kerosakan.
ii- Jururawat dan Amalan ( Nurses and Practices )
  • Jururawat bertanggungjawab ke atas amalan kejururawatan dan perlu mengekalkan kemahiran dgn pembelajaran berterusan.
  • Jururawat perlu menjaga kesihatan diri supaya dpt memberi penjagaan yg sempurna.
  • Jururawat perlu menerima/mengagihkan sesuatu t/jwb mengikut kemahiran individu.
  • Pada setiap masa, Jururawat mengekalkan standards dlm amalan harian utk peningkatan imej profesion & keyakinan org awam.
  • Jururawat memastikan kegunaan alatan sains & teknologi adalah berdasarkan kpd keselamatan dan menghormati hak - hak org lain.
iii- Jururawat dan masyarakat ( Nurses and Society )
  • Jururawat dan rakyat yg lain berkongsi tanggungjawab dlm melaksanakan atau memberi sokongan utk memenuhi keperluan kesihatan dan keperluan sosial org awam. Cth: kempen.

iv- Jururawat dan Rakan Sebaya ( Nurses and Friends )
  • Jururawat mengekalkan perhubungan kerjasama dgn rakan sebaya dlm bidang kejururawatan dan bidang lain.
  • Jururawat mengambil tindakan yg sewajarnya utk melindungkan seseorg individu apabila jagaannya terancam oleh rakan sebaya atau org lain.

v- Jururawat dan Profesion ( Nurses and Profession )
  • Jururawat memainkan peranan yg penting dalam implementasi standards dlm amalan klinikal pengurusan, kajian dan pendidikan.
  • Jururawat meningkatkan pengetahuan profesional melalui kajian.
  • Jururawat memberi perkhidmatan melalui organisasi profesional dan memastikan suasana kerja yg sesuai dan selamat.

ILMU : Etika Kejururawatan

Etika
  • khusus kepada perwatakan & keperibadian
  • aspek2 yg berkenaan dengan melakukan kebaikan & mengelakkan dari perbuatan mencederakan org..

Etika Kejururawatan
  • DEFINISI: Memberi standards untuk kelakuan profesional & ianya adalah pengajian tentang prinsip2 dalam amalan yg betul & salah bagi jururawat.
  • Merangkumi panduan tingkahlaku iktisas jururawat dlm perhubungan mereka dgn pesakit, rkn sebaya, rakan sejawat & masyarakat. Panduan ini terkandung dalam Tatatertib Majlis Jururawat Antarabangsa Untuk Jururawat.
Bioetika
  • Imbuhan awal 'bio' bermaksud 'kehidupan'
  • Bioetika = etika berkaitan dgn kehidupan.
  • dlm amalan, bioetika dipraktikkan sebagai etika perubatan iaitu aspek2 berkenaan melakukan kebaikan dan mengelakkan dari mencederakan orang dalam bidang perubatan.
PIAGAM PELANGGAN
  • 1 komitmen bertulis Jabatan / Agensi Kerajaan terhadap perkhidmatan kepada pelanggan.
  • Piagam pelanggan memberi perhatian kepada pelanggan kerana mereka merupakan penerima keluaran/perkhidmatan dari jabatan/agensi.
  • bukan sahaja memberi tumpuan kepada kualiti dan produktiviti tetapi perubahan sikap positif anggota perkhidmatan awam dengan mempertingkatkan lagi disiplin, tanggungjawab dan akauntibiliti dalam Perkhidmatan Awam.

TUTORIAL : Follow blog secara manual ( c0z button FOLLOW xda )

Assalamualaikum..
k.. mlm ni CikMisi rasa nak buat tutorial la..
Follow blog secara manual
kenapa??
sbb button follower HILANG... grrrrr
blog CikMisi pun sama...sbb tu CikMisi buat tutorial ni...
ada kata x penting la button follower tp bg CikMisi penting la....
so, jom...mulakan tutorial..

STEP 1:
p kat dashboard
klik kat View Profile ( seperti pic bawah ni)
STEP 2:
naik cm pic bwh ni kan..
scroll lg sampai bawah....
STEP 3 :
nampak tak buttton Manage blogs I follow tu...
klik button tu..
STEP 4 :
naik page mcm bwh ni kan..
scroll lg sampai bawah..
STEP 5 :
k.. nampak button ADD tu??
klik button tu...
STEP 6 :
akan muncul la mcm pic bwh ni...
pastu masukkan URL Blog yg kita nk follow tu....
pastu ikut je step2 yg muncul...

UPDATE:
ekceli, buka kat dashboard pun dh jumpa button ADD...
sorry..CikMisi baru perasan...
tgk pic bwh ye..
Photobucket

END..
FAHAM tak?

sape x faham blh la tanya k....

................